Over een verboden liefde in een asielzoekers centrum.
Choreografe Lonneke van Leth gebruikt dans en het onverwoestbare verhaal van Romeo en Julia om leerlingen vanaf 13 jaar te confronteren met de vluchtelingenproblematiek.
Jan Sluis, de vader van Maartje, is tegen de komst van het asielzoekers centrum in zijn dorp en speelt binnen de gemeente een actieve rol om dit tegen te gaan. Ondanks zijn acties komt het centrum er toch en komen er 300 asielzoekers wonen. Asielzoeker Ibrahim Akram is de vader van Walid, hij heeft een streng geloof en conservatieve opvattingen over het leven. Jan en Ibrahim komen tijdens AZC bijeenkomsten lijnrecht tegenover elkaar te staan. Op een feest dat wordt georganiseerd door de gemeente voor de jongeren van het AZC ontmoeten Maartje en Walid elkaar. Ondanks de opvattingen van beide ouders worden zij verliefd en ontstaat er een verboden liefde. De kloof tussen de twee vaders groeit met de dag maar de liefde tussen Walid en Maartje bloeit.
Deze voorstelling won in 2019 de Niekie van den Bergprijs vanwege de onderscheidende artistiek-inhoudelijke kwaliteit en de goede aansluiting bij de doelgroep 13+.
Een Romeo en Julia is een dans-theatervoorstelling gebaseerd op de gelijknamige klassieker van Shakespeare, een voorstelling van Lonneke van Leth in de lijn van haar bewerkte klassiekers voor jongeren met toneel en dans.
Specificaties:
Leeftijd: 13+
Thema: Vluchtelingen/onmogelijke liefde
Publiek (school/theater) 150/240
Duur 45 minuten
Opbouw 90 minuten
Een Romeo en Julia is ook beschikbaar in het Duits en Engels.
Team:
Choreografie/concept: Lonneke van Leth | Dansers: Camille Pidou en Riccardo Sbrighi
Tekst: Martijn de Rijk | Decor/concept: Vincent de Kooker | Acteurs: Celil Toksoz en Wim Serlie (Nederlandse versie), Thomas Falk en Tyroon (Duitse versie), William Sutton en Omar Al Nwilati (Engelse versie)
Stemacteur: Lonneke van Leth, Adele Atzert en Andreas de la Monica, Joanna Lucas en Sha Tabibi
Video: Leo van Emden | Licht: Nico de Rooij